Bijtelling berekenen

Als u een auto van de zaak mag uitzoeken dan wilt u natuurlijk wel weten wat de maandelijkse bijtelling zal bedragen. Bij de Waard hebben we een tool ontwikkeld wat het eenvoudig maakt om uw (toekomstige) netto bijtelling te berekenen. U kunt hiermee niet alleen de bijtelling van 2024 berekenen, maar ook van de jaren ervoor. 

Uw bijtelling berekenen bij de Waard

Hieronder kunt u eenvoudig de bijtelling berekenen van uw nieuwe Kia leaseauto. Op het moment dat u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt in uw zakelijke auto, wordt bijtelling toegepast. De bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto waar u inkomstenbelasting over betaalt. Over de cataloguswaarde in 2024 geldt voor de meeste auto's op het moment een bijtellingspercentage van 22%. Om milieuvriendelijk rijden te stimuleren hebben elektrische auto's een lagere bijtelling. 

Hieronder kunt u de netto bijtelling berekenen voor uw nieuwe leaseauto. Naast de bijtelling van 2024 kunt u ook de bijtelling van voorgaande jaren berekenen. Daarnaast kunt u ons aanbod van elektrische modellen uit het bouwjaar 2021 en 2022 ontdekken, hier gelden namelijk nog de voordelige bijtellingsregels die toen van kracht waren. 

{{option.Interest}} % {{option.ConstructionYear}}
Netto bijtelling per maand Vul alle velden in om het maandbedrag te berekenen.
Bijtelling berekenen

Veelgestelde vragen

Bijtelling

Bijtelling is het bedrag wat extra aan het salaris wordt toegevoegd wanneer een zakelijke auto voor privédoeleinden wordt gebuikt. Dit geldt echter alleen op het moment dat de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gebruikt. Auto's zonder CO2-uitstoot (zoals volledig elektrische auto's of waterstofauto's) profiteren tot 2025 van een verminderde bijtelling. 

Voorbeeld:

Uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 55.000 en een bijtelling van 22%.

De fiscale bijtelling bedraagt dan: 22% van € 55.000 = € 12.100 bijtelling per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 37,07% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 37,07% van € 12.100, dus € 4.485,- per jaar en dus € 374 per maand.

Bij werknemers wordt de bijtelling toegepast bij de inkomstenbelasting als loon in natura. Maar bij ondernemers wordt de bijtelling opgeteld bij de winst, daar wordt vervolgens de belasting over berekend. 

Op het moment dat uw baas een zakelijke lease auto voor u ter beschikking stelt dient u hier bijtelling over te betalen. De overheid is van mening dat iedereen die een cadeau van hun baas krijgt, hier belasting over moet betalen. Dat is de reden waarom bijtelling te vergelijken is met loonbelasting. 

Door een kilometerregistratie te verstrekken kunt u bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto (personen- of bestelauto) vermijden. De kilometerregistratie dient namelijk als tegenbewijs waarmee u kunt aantonen dat er niet meer dan 500 kilometer privé is gereden met de betreffende auto. Hiervoor is het essentieel om een nauwkeurige kilometerregistratie te hebben, alleen dat kunt u ongewenste bijtelling voorkomen. 

Na een periode van 5 jaar is het bijtellingspercentage van dat moment van toepassing op de auto. Als u bijvoorbeeld een elektrische auto heeft die op 1 november 2019 is geregistreerd, dan is vanaf 1 november 2024 het bijtellingspercentage van 22% van kracht. 


In 2024 bedraagt de bijtelling 22% voor alle voertuigen die CO2 uitstoten, waaronder (plug-in) hybride auto's. Voor volledig elektrische auto's geldt in 2024 een bijtelling van 16%, maar dit tarief is van kracht tot een drempelbedrag van € 30.000, dat overeenkomt met de aanschafprijs van de auto.

In 2023 gold een bijtelling van 22% voor alle voertuigen die CO2 uitstoten, inclusief (plug-in) hybride auto's. Voor volledig elektrische auto's was de bijtelling 16%. Maar deze 16% geldt slechts tot een drempelbedrag van € 30.000, wat overeenkomt met de aanschafprijs van de auto.

In 2022 golden er twee bijtellingspercentages: 16% en 22%. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig. Deze uitstootgrenzen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld.

In 2021 golden twee bijtellingspercentages: 12% en 22%. Het tarief van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig. Deze uitstootgrenzen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld.

In 2020 golden twee bijtellingspercentages: 8% en 22%. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig. Deze uitstootgrenzen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Heeft u interesse in een leaseauto?

Hieronder kunt u uw voorkeuren doorgeven, wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen