Onderhoud van de remmen van uw Kia bij Kia de Waard

De remblokken zijn een erg belangrijk onderdeel van uw auto. Goed werkende remmen zijn essentieel om de veiligheid van u en passagiers te waarborgen. Het is daarom van belang dat u uw remblokken af en toe laat controleren en wanneer nodig laat vervangen. Bij Kia de Waard controleren en vervangen we uw remblokken, zodat u weer veilig de weg op kan.

Plan nu uw onderhoud in door hieronder uw kenteken in te vullen:

NL

Hoe herkent u slijtage aan de remmen?

Iedere keer dat u remt, slijten de remblokken een klein beetje. Hierdoor worden de remblokken steeds dunner. Wanneer de remblokken aan vervanging toe zijn is het noodzakelijk om ze zo snel mogelijk te vervangen. Sommige auto’s hebben een lampje in het dashboard dat waarschuwt wanneer de remblokken aan vervanging toe zijn. Andere auto’s, waaronder veel nieuwe Kia Niro's, hebben een indicator die gaat piepen bij het remmen wanneer de remblokken aan vervanging toe zijn.

Wanneer de remschijf aan vervanging toe is, merkt u vaak dat het remmen moeilijker gaat. De remkracht wisselt of u voelt trillingen tijdens het remmen. 

Het verschil tussen remschijven en remblokken

Wanneer u met uw auto remt treedt het remsysteem in werking. De zuiger in de hoofdremcilinder oefent druk uit op de remvloeistof in de leidingen. De druk uit de remleidingen zorgt ervoor dat de zuigers in de wielremcilinder de remblokken tegen de remschijven aandrukken waardoor u tot stilstand komt. 

 

Remschijven

Remschijven zijn dus de ronde platen die met de wielen meedraaien. Wanneer u het rempedaal indrukt, worden de remblokken tegen deze schijven gedrukt. Door de wrijving die hierbij ontstaat, vermindert de snelheid van de auto. De remschijven moeten stevig en hittebestendig zijn omdat ze veel wrijvingswarmte moeten kunnen verdragen zonder te vervormen.

Remblokken

Remblokken zijn de onderdelen die daadwerkelijk contact maken met de remschijven wanneer u remt. Ze bestaan uit slijtvast materiaal dat op een metalen plaat is gemonteerd. Wanneer de druk vanuit de remvloeistof wordt overgebracht naar de remblokken, drukken deze tegen de remschijven aan, waardoor de auto vertraagt door de wrijving die ontstaat. Omdat ze direct in contact komen met de remschijven, slijten remblokken en moeten ze regelmatig gecontroleerd en vervangen worden.

Vervang op tijd uw remblokken en remschijven

Door de jaren heen slijten de remblokken en remschijven. Het is daarom belangrijk om deze op tijd te controleren en te laten vervangen wanneer nodig. Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt een specialist altijd naar de dikte van de remblokken. Zo weet u zeker dat u veilig de weg op kan.

De remschijven raken na verloop van jaren ook versleten. Daarnaast kan de remschijf ook kromtrekken. Dit kan gebeuren wanneer u met hete remmen door een plas water rijdt. 

Plan hier uw onderhoud in!
NL
KM

Levensduur remblokken

Remblokken hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 30.000 tot 70.000 kilometer, maar dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden. Enkele tekenen dat uw remblokken aan vervanging toe zijn, omvatten:

  • Een piepend of slijpend geluid wanneer u remt.
  • Een langere remweg dan normaal.
  • Het rempedaal voelt zachter aan dan gebruikelijk of u moet dieper drukken om hetzelfde remeffect te bereiken.
  • Het waarschuwingslampje voor de remblokken brandt op uw dashboard (indien aanwezig op uw model).

Levensduur remschijven

Remschijven gaan over het algemeen langer mee dan remblokken, maar ze slijten uiteindelijk ook en moeten dan worden vervangen. De levensduur van remschijven ligt meestal tussen de 80.000 en 120.000 kilometer, maar ook hier kan dit afhangen van de rijomstandigheden en rijstijl. Signalen dat uw remschijven aan vervanging toe zijn, zijn onder andere:

  • Zichtbare groeven of scheuren in de schijf.
  • Trillingen in het stuurwiel of het rempedaal tijdens het remmen.
  • Een afname van de remefficiëntie.
  • De dikte van de remschijf is minder dan de minimale diktespecificatie van de fabrikant.

Maak een afspraak

Twijfelt u of uw remmen nog in goede staat verkeren? Twijfel niet en laat een Kia-specialist hiernaar kijken. 

Bij Kia de Waard zijn we gespecialiseerd in het controleren van Kia remblokken, remschijven, remtrommels en remvloeistof. Daarnaast vervangen we deze indien nodig. Voor uw veiligheid is het van groot belang dat uw remmen in goede staat verkeren. Kom bij twijfel langs bij ons in de vestiging of bel met een van onze specialisten.