De nieuwe Kia K4

design reveal

Kia staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen met moderne technologieën. De Kia K4 is daar geen uitzondering op. Het gedurfde ontwerp van de sedan laat de designfilosofie ‘Opposites United’ van Kia zien en de geavanceerde functies demonstreren de vooruitstrevendheid van het merk. 

Het exterieurdesign

De Kia K4 is een compacte sedan met een authentiek karakter. De auto straalt zelfverzekerdheid uit door onder andere  ‘Twist Logic’. Deze naam heeft het designteam van Kia gegeven aan de manier waarop logisch uitgelijnde vierkanten op een onlogische manier zijn gedraaid. Dit zorgt voor een zowel moderne als unieke carrosserievorm. Deze vormen zijn vooral goed zichtbaar op het moment dat de K4 vanaf de zijkant wordt bekeken. Andere opvallende kenmerken van de Kia K4 zijn de geaccentueerde wielkasten, grotendeels verticale koplampen en de opmerkelijke C-stijl. De teruggetrokken fastback-stijl resoneert zo perfect met het karakter van Kia, wat zowel gedurfd als vooruitstrevend is. 

Het interieurdesign

Naast het exterieur is ook het interieur zorgvuldig ontworpen met vooruitstrevende details. Er moet hierbij niet alleen worden gekeken naar de gemaakte vormen, lijnen en het design in het algemeen, maar ook naar het kleurgebruik. Zo is er een bijzondere groene tint op de bovenste helft van het rechter deurpaneel. Maar aan de linkerkant is de groene tint veel minder aanwezig en beperkt het zich tot een veel kleiner vlak.

Het design van het interieur is, net zoals het exterieur, gebaseerd op de ‘Opposites United’ filosofie. Zo komt het ‘verwachte’ concept van een cockpit die gericht is op de bestuurder samen met het ‘onverwachte’ design van de lay-out. Deze aanpak zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen de bestuurderscockpit die voor technisch en machinaal is, en een zone voor passagiers met een comfortabel en menselijk karakter. Daarnaast is het interieur ook gebaseerd op ‘Joy for Reason’, hier wordt een interieur gecreëerd waar vorm en functie worden gecombineerd. De vooral functionele cockpit wordt dus gecombineerd en gecontrasteerd met de passagiersruimte waar meer emotie en gevoel in zit. 

Om het interieur af te maken is er niet alleen gedacht aan het kleurgebruik en het design, maar ook aan de details. Zo zijn er directie en indirecte verlichtingsopties. Daarnaast is er een central scherm in het dashboard en een elegant ontworpen middenconsole die de bestuurders- en passagiersomgeving nog verder benadrukt. Knoppen en andere fysieke bedieningselementen zijn tot een minimum beperkt maar de fysieke knoppen die nog wel aanwezig zijn, zoals de vier knoppen voor de bediening van de klimaatregeling, zijn volledig geïntegreerd. Tot slot bevat de cockpit een draaiknop wat een snelle en intuïtieve interactie met de auto mogelijk maakt.  

De Kia K4

De Kia K4 is (nog) niet in Europa beschikbaar maar zal binnenkort uitkomen in Noord-Amerika. De wereldpremière van de K4 zal plaatsvinden op de New York International Auto Show op 27 maart 2024.